Üzenet # 1 | 09:16
Egyesek számára új kifejezés az, hogy HTML5. Egyesek a régi struktúrájú HTML 4.0 technológiára támaszkodnak, mások csak most vésik fel a HTML5+CSS3 fortélyait. A HTML5 és a CSS3 struktúrákat a uCoz-ban is használni, tesztelgetni, tanulgatni lehet. Ha már barátod a HTML 4.0, a HTML 5.0 (továbbiakban HTML5) is jól fog menni és rövid időn belül megtanulod wink

Azt tekintve, hogy a HTML5 látszólag a következő lépcsőfok a HTML 4.0 után, ő nemcsak jobbításokon ment át, mivel az alapjában HTML 4.0, XHTML 1.0 és 2. szintű DOM áll. A HTML5 magával hozott új elemek közé tartoznak: Beépített API-k (audio és video, offline alkalmazások létrehozásához, az oldalak tartalmának módosításához, a drag&drop funkcionalitáshoz, előzményekre támaszkodó API-k és olyanok, amelyek az alkalmazások protokollját irányítják), HTML5-höz társított API-k, Web Forms 2.0 specifikációk erőteljesebb űrlapok létrehozásához, felhasználóbarát környezethez, a DOCTYPE rész egyszerűsítése, a karakterek kódolása és új attribútumok hozzáadása.

Ezáltal, ahhoz, hogy a webmesterek jobban tudhassák irányítani a HTML dokumentumok struktúráját, a HTML5 olyan új, strukturális tageket is használ, amely segít logikus részekre bontani a HTML szerkezetet. A legtöbb esetben, ezek a tagek a régi DIV tageket helyettesítik más tagekre, amelyek több releváns információt tudnak nyújtani a tartalmazó információval kapcsolatban. Ezek a tagek a keresőoptimizálást is segítik. Tudd meg, hogyan »

A <section></section> tag
A section elnevezésű elem a dokumentum vagy alkalmazás egy általános részét, szekcióját határozzák meg. Egy szekció - ebben a környezetben - egy tartalom-tematikai csoport, általában egy heading-gel megfűszerezve. A szekciók lehetnek például, bevezetés, részek, ár- és szolgáltatás-leírások, vagy bármi más típusú tartalom, mely a közös elemek által van karakterizálva.

Az <article></article> tag
Az article elem a dokumentum (oldal, alkalmazás, honlap) környezetében létrehozott önálló kompozíció, mely önállóan terjeszthető vagy újrahasználható. Ez lehet egy fórum-poszt, egy újságcikk, egy blog-bejegyzés, egy felhasználó által közzétett hozzászólás, egy interaktív widget vagy gadget, vagy bármilyen más önálló tartalom vagy elem. Ennek a tagnak a kulcsszava az önállóság. Amennyiben a tartalmat tovább lehet terjeszteni egy feed segítségével vagy önállóan újra közzétenni, az article tag helyesen van felhasználva.

Az <aside></aside> tag
Az aside egy olyan elem ami teljesen elkülönül az oldal többi részétől. Egy ilyen szekciót oldalsávként kell venni. A tag használatában levő kulcsfontosságú összetétel az, hogy hol helyezkedik el. Annak a tartalmi résznek a körében kell elhelyezni, amellyel kapcsolatban áll (a tag használata a dokumentum elején azt jelzi, hogy az elem a teljes dokumentummal szoros kapcsolatban áll, a tag használata egy cikk keretén belül pedig azt jelzi, hogy az elem csak azzal a bizonyos cikkel áll kapcsolatban). A taget ajánlott használni reklámbanner-konténerként és oldalsávként.

A <header></header> tag
Ez a tag egy bevezető vagy navigációs részt jelöl, mely általában a honlap vagy dokumentum felső részében helyezkedik el. Sőt, arra is felhasználható, hogy belefoglaljuk egy kategória tartalmát, egy keresőt vagy egy logót.

A <hgroup></hgroup> tag
A hgroup elem egy szekció felső részét jelöli. Több H1-H6 tag csoportosítására használják, amikor is a fejlécben több szint helyezkedik el (alcím, alternatív címek stb.)

A <footer></footer> tag
A footer elem általában információkat tartalmaz arról a részről, amelyre utal, mint például: szerző, a dokumentum fele vezető link, szerzői jogi információk stb. Egy dokumentumban egy vagy több footer használható, attól függően, hogy hányra lenne szükségünk. Ez ahhoz a szekcióhoz tartozik, amelyben definiálva volt.

A HTML5 tagek beimplementálhatóak a uCoz rendszerben készített weboldalakba a Vezérlőpult » Külalak vezérlése (sablonok) részben, ami pedig a CSS3-mat illeti, a Vezérlőpult » Külalak vezérlése (sablonok) » Stílusok táblázata (CSS) útvonalat kell követnünk és ott kell dolgoznunk.

Reméljük, hogy meggyőződtetek a HTML5 és CSS3 a uCoz rendszerrel történő kompatibilitásáról, ezért meghívunk, hogy teszteljétek a weboldalatokon. A vadonatúj uCoz sablonok már HTML5 struktúrával büszkélkednek.

Ingyenes erőforrások uCoz-os honlapodra!

uCoz csapattag, 2013. október - 2017. szeptember.