A magyar lokalizáció fejlesztése és támogatása jelenleg meghatározatlan ideig fel van függesztve, így ezen a fórumon kicsi a valószínűsége annak, hogy valaki segíteni fog. Gyorsabb segítséghez próbáld meg feltenni a kérdésedet az angol fórumon (ajánlott) vagy a uCoz Facebook oldalán.
  • Oldal 1 / 2
  • 1
  • 2
  • »
A fórum moderátora: remus  
uCoz közösség » Kiegészítő szolgáltatások » A uCoz rendszer kiegészítő eszközei, funkciói » Operátorok (A honlap vezérlő funkciói)
Operátorok
raziel70
Üzenetek: 1083
Hírnév: 50

Üzenet # 1 | 11:04
Először is mi is az operátor?
Az operátor egy olyan belső -a uCoz rendszerben használt- speciális kód, mellyel bizonyos elemeket lehet megjeleníteni/elrejteni a honlap egyes oldalain.
Ez lehet egy felhasználó személyes lapjára mutató link, egy dátum, a honlap URL címe, és még sok minden más.
CSAK html kódként és formában használható, és csak így jelenik az értéke!
Az egyes sablonokba csak olyan operátor illeszthető be (pontosabban csak az fog működni), amelyik szerepel a sablon szerkesztőablak alatti listán!

Rengeteg oprátor létezik a rendszerben, ezeket felsorolni elég sok idő lenne.
Minden sablonnak megvannak a saját operátorai, illetve vannak azok az operátorok, amiket általánosnak lehetne nevezni.
Ezek általában megjelennek minden sablonban.
Ilyenek például a "Globális blokkok" (pl. $GLOBAL_AHEADER$), vagy a $POWERED_BY$ mely a uCoz védjegy megjelenítéséért felelős. (ingyenes szolgáltatás esetén kötelező az elhelyezése!)

Az operátor gyakorlatilag nem más, mint a PHP programokban használt "változó" uCozos formája.
Amit PHP-ben használunk, annyiban tér el ettől, hogy ott nincs a végén $-jel.
Tehát az operátor nem más, mint egy változó, aminek megvan az alapértéke (alapfunkciója), de egyes esetekben adhatunk Mi is értéket, illetve használhatjuk feltételes esetekben is.
Ilyen feltételes operátorokból elég sok található a sablonokban.
Talán nevezhetem a legfontosabb ilyen feltételes operátornak a következőt:
< ?if($USER_LOGGED_IN$)>
Ezzel elég sok mindent ki-, illetve be lehet kapcsolni, megjeleníteni, eltüntetni.
Az operátorok listája mint már említettem, az egyes sablonok szerkesztőablaka alatt található.
Még tovább a lap legalján található még némi segítség is. Ha itt a kérdőjelre kattintasz, akkor megjelenik egy ablak a részletes leírással, illetve példával.
Olvasd el, érdemes!



Akinek valamilyen formában volt már dolga programozással, az operátorok vezérlése nem fog problémát jelenteni, de programozási ismeretek nélkül is elég egyszerű a dolog.
Tehát ha tudsz egy kicsit is logikusan gondolkodni, akkor egész jó dolgokat lehet összehozni ezekkel a cuccokkal. biggrin
Az operátorok funkciója is megtalálható a már említett listán, az operátor neve után.

Példának tekintsük az első hozzászólást, mely rögtön két lehetséges megoldást is bemutat.
Pro és kontra. biggrin
Csatolmányok: 6196087.png(22.4 Kb)
raziel70
Üzenetek: 1083
Hírnév: 50

Üzenet # 2 | 11:07
Kérdés: djtroi

A weboldalamon vannak elhelyezve a honlap felső részében a fejléc alatt hírdetések.
Az lenne a kérdésem, hogy valamilyen úton-módon megoldható lenne-e az, hogy ha valaki bejelentkezik akkor a hírdetések is eltűnjenek onnan? Vagy valami ehhez hasonló script létezik? Nagyon kellene a dolog. Ezzel szeretném a látogatóimat inspirálni a regisztrációra...


Válasz: raziel70
Erre operátor a megoldás.



De ezt a feltételt meg is fordíthatod, vagyis ha van olyan dolgod, amit csak bejelentkezett felhasználók láthatnak, akkor:



Látod a különbséget?

Magyarázat:

Az első sor "elindítja" a ciklust (if = ha)
a második sor tesz egy feltételt, (else = más esetben)
az utolsó sor pedig lezárja a a ciklust
A zöld színű tartalmat pedig a fenti példákon látható módon kell elhelyezni.

Mivel az első példában az "else" után van a megjelenítendő szöveg, csak akkor jelenik meg ha az USER LOGGED IN (felhasználó bejelentkezve) feltétel hamissá válik.
Magyarul az első példa:
ha a felhasználó be van jelentkezve (< ?if($ USER_LOGGED_IN$)?>) igaz, akkor nem jeleik meg semmi, mert a két operátor között (< ?if($ USER_LOGGED_IN$)?> és < ?else?> között) nincs semmi tartalom
de minden más esetben (< ?else?>) megjelenik a tartalom.

A második esetben a szöveg csak akkor jelenik meg, ha be van jelentkezve.

Mindig az "else" a kulcs, de nem minden esetben kell használni!
Például a második esetben is elhagyható, mivel a feltétel hamissága esetén nem jelenik meg semmi, de nem is akarsz semmit sem megjeleníteni.


Válasz: djtroi

Köszönöm a segítséget, nagyon jól működik biggrin
Csatolmányok: 1490303.png(4.1 Kb) · 1040717.png(4.6 Kb)
KovJonas
Üzenetek: 396
Hírnév: 29

Üzenet # 3 | 18:03
Halihó!

Egy ötletet szeretnék megvalósítani, feltételes operátorokkal. A honlapomon ( KovJonas.uCoz.hu ), a fejléc felett, jobbról ezt írja: Belépési neved: [felhasználónév] | Csoport "csoport" | RSS. Úgy szeretném elkészíteni, hogy, ha adminisztrátor vagy piros legyen az "adminisztrátorok" szöveg színe, ha moderátor, akkor például kék, ha pedig más csoportba tartozol, szürke színű legyen a szöveg. Én úgy gondoltam, hogy valahogy így kell megoldani:

Code
<?if($USER_GROUP$)?><font color="#ff0000"></font>


Eddig jutottam el. Nem tudom, hogy mit kéne beírnom a $USER_GROUP$ után... Segítenétek? smile
DaveedBrown
Üzenetek: 683
Hírnév: 38

Üzenet # 4 | 19:49
CSS-el könnyen lehet ilyet csinálni. Ismered az alapvető css-es dolgokat?
A moderátor nem bunkó, csak speciális módszerei vannak a rend fenntartására.


KovJonas
Üzenetek: 396
Hírnév: 29

Üzenet # 5 | 19:50
Tudom valamennyire szerkeszteni a CSS kódokat...
vmarci21
A fórum moderátora
Üzenetek: 951
Hírnév: 52

Üzenet # 6 | 19:56
KovJonas, , ahogy elkezted úgy is jó, a kárdáses kód után az =a csoport id-je kell. PL.:
Code


<?if($USER_GROUP_ID$=7)?><font color="#ff0000">$USER_GROUP$</font><$ENDIF$>


Partner és főmoderátor.

Kérdezés előtt használd a keresőt és a linktárat!
into.hu! | VideoRemote
DaveedBrown
Üzenetek: 683
Hírnév: 38

Üzenet # 7 | 19:58
KovJonas, no akkor, ekezetek nelkul irok most, mert tabletrol vagyok, igy egyszerubb.
szoval letrehozol annyi class-t, ahany csoport van, pl:

.userX {color: SZINKOD}

tehat ebbol csinalsz annyit, ahany csoport van.
Az X helyere mennek a csoportok azonositoi, ezeket megtalalod a csoportok szerkesztesenel.

A sablonba pedig tedd ezt:

Code
<span class="user$GROUP_ID$">$USER_GROUP$</span>


Elvileg mukodik

A moderátor nem bunkó, csak speciális módszerei vannak a rend fenntartására.


KovJonas
Üzenetek: 396
Hírnév: 29

Üzenet # 8 | 20:00
Óóó, köszi! Még egy kérdés: Ezt most valahova a CSS kódokhoz kell beilleszteni, vagy a html kódokhoz?
DaveedBrown
Üzenetek: 683
Hírnév: 38

Üzenet # 9 | 20:02
KovJonas, Az első részét a CSS-be, a másodikat a HTML-be.
A moderátor nem bunkó, csak speciális módszerei vannak a rend fenntartására.


KovJonas
Üzenetek: 396
Hírnév: 29

Üzenet # 10 | 20:08
Értem! Köszi, DaveedBrown! smile

Hozzáadva (12.08.2012, 19:08)
---------------------------------------------
Ha véletlen nem sikerül, megpróbálom az első módszer alapján:

Code
<?if($USER_GROUP_ID$=7)?><font color="#ff0000">$USER_GROUP$</font><$ENDIF$>


Köszi mindkettőtöknek! biggrin
DaveedBrown
Üzenetek: 683
Hírnév: 38

Üzenet # 11 | 20:09
KovJonas, javitottam a kodon, a css-be a user ele nem # kell hanem . tehat helyesen:
Quote (DaveedBrown)
.userX {color: SZINKOD}

Igy jol mukodik.

A moderátor nem bunkó, csak speciális módszerei vannak a rend fenntartására.


vmarci21
A fórum moderátora
Üzenetek: 951
Hírnév: 52

Üzenet # 12 | 20:13
DaveedBrown, a színkód után (mint MINDEN kód-érték után) kell pontosvessző ( ; ). Tehát még helyesebben:
Code
.userX {color: SZINKOD;}

Partner és főmoderátor.

Kérdezés előtt használd a keresőt és a linktárat!
into.hu! | VideoRemote
DaveedBrown
Üzenetek: 683
Hírnév: 38

Üzenet # 13 | 20:27
vmarci21, ha nem írsz mögé semmit, nem muszáj, nálam így is működik.
A moderátor nem bunkó, csak speciális módszerei vannak a rend fenntartására.


vmarci21
A fórum moderátora
Üzenetek: 951
Hírnév: 52

Üzenet # 14 | 20:48
DaveedBrown, de azért nem árt, ez a szabvány, ki tudja, a rosszabb böngészők (firefox), és a még rosszabbak (ie, és erre épülő böngészők, telefonok alap böngészői) hogyan értelmezik a hibás kódot (szerintem az ie sehogy)
Partner és főmoderátor.

Kérdezés előtt használd a keresőt és a linktárat!
into.hu! | VideoRemote
DaveedBrown
Üzenetek: 683
Hírnév: 38

Üzenet # 15 | 20:55
vmarci21, az ie még a helyes kódot se értelmezi sokszor :)
De igaz, így jobb.

A moderátor nem bunkó, csak speciális módszerei vannak a rend fenntartására.


uCoz közösség » Kiegészítő szolgáltatások » A uCoz rendszer kiegészítő eszközei, funkciói » Operátorok (A honlap vezérlő funkciói)
  • Oldal 1 / 2
  • 1
  • 2
  • »
Keresés: