Oldal 2 / 2«12
A fórum moderátora: remus 
uCoz közösség » Kiegészítő szolgáltatások » A uCoz rendszer kiegészítő eszközei, funkciói » Operátorok (A honlap vezérlő funkciói)
Operátorok
raziel70
Üzenetek: 1083
Hírnév: 50

Üzenet # 1 | 11:04
Először is mi is az operátor?
Az operátor egy olyan belső -a uCoz rendszerben használt- speciális kód, mellyel bizonyos elemeket lehet megjeleníteni/elrejteni a honlap egyes oldalain.
Ez lehet egy felhasználó személyes lapjára mutató link, egy dátum, a honlap URL címe, és még sok minden más.
CSAK html kódként és formában használható, és csak így jelenik az értéke!
Az egyes sablonokba csak olyan operátor illeszthető be (pontosabban csak az fog működni), amelyik szerepel a sablon szerkesztőablak alatti listán!

Rengeteg oprátor létezik a rendszerben, ezeket felsorolni elég sok idő lenne.
Minden sablonnak megvannak a saját operátorai, illetve vannak azok az operátorok, amiket általánosnak lehetne nevezni.
Ezek általában megjelennek minden sablonban.
Ilyenek például a "Globális blokkok" (pl. $GLOBAL_AHEADER$), vagy a $POWERED_BY$ mely a uCoz védjegy megjelenítéséért felelős. (ingyenes szolgáltatás esetén kötelező az elhelyezése!)

Az operátor gyakorlatilag nem más, mint a PHP programokban használt "változó" uCozos formája.
Amit PHP-ben használunk, annyiban tér el ettől, hogy ott nincs a végén $-jel.
Tehát az operátor nem más, mint egy változó, aminek megvan az alapértéke (alapfunkciója), de egyes esetekben adhatunk Mi is értéket, illetve használhatjuk feltételes esetekben is.
Ilyen feltételes operátorokból elég sok található a sablonokban.
Talán nevezhetem a legfontosabb ilyen feltételes operátornak a következőt:
< ?if($USER_LOGGED_IN$)>
Ezzel elég sok mindent ki-, illetve be lehet kapcsolni, megjeleníteni, eltüntetni.
Az operátorok listája mint már említettem, az egyes sablonok szerkesztőablaka alatt található.
Még tovább a lap legalján található még némi segítség is. Ha itt a kérdőjelre kattintasz, akkor megjelenik egy ablak a részletes leírással, illetve példával.
Olvasd el, érdemes!



Akinek valamilyen formában volt már dolga programozással, az operátorok vezérlése nem fog problémát jelenteni, de programozási ismeretek nélkül is elég egyszerű a dolog.
Tehát ha tudsz egy kicsit is logikusan gondolkodni, akkor egész jó dolgokat lehet összehozni ezekkel a cuccokkal. biggrin
Az operátorok funkciója is megtalálható a már említett listán, az operátor neve után.

Példának tekintsük az első hozzászólást, mely rögtön két lehetséges megoldást is bemutat.
Pro és kontra. biggrin
Csatolmányok: 6196087.png(22Kb)
Locky
A fórum moderátora
Üzenetek: 652
Hírnév: 57

Üzenet # 16 | 21:23
Még ez is müködik:

Code
<img src="<?if($USER_LOGGED_IN$)?>$AVATAR_URL$<?else?>alapavatar.jpg<?endif?>">
KovJonas
Üzenetek: 396
Hírnév: 29

Üzenet # 17 | 21:30
Mindenkinek megköszönöm, hogy segített nekem. Megérdemeltek egy-egy hírnévemelést! smile
vmarci21
A fórum moderátora
Üzenetek: 951
Hírnév: 52

Üzenet # 18 | 21:34
Locky, csak ez nem KovJonas kérdéséhez kapcsolódik, viszont tényleg működik biggrin biggrin
Partner és főmoderátor.

Kérdezés előtt használd a keresőt és a linktárat!
into.hu! | VideoRemote
Locky
A fórum moderátora
Üzenetek: 652
Hírnév: 57

Üzenet # 19 | 22:54
De ha már operátorok és CSS, ez is müködik:

Code
<div class="hirblokk<?if($USER_LOGGED_IN$)?>1<?else?>2<?endif?>">....</div>


Így az lett az eredmény hogy:

.hirblokk1 kerül a CSS-be azoknak akik be vannak lépve.
.hirblokk2-öt meg azok látják, akik vendégek.

Vagyis ennek bonyolult megépítésével egy teljesen más külsőt is fel lehet építeni, bejelentkezetteknek, vagy vendégeknek. Én is használok ilyeneket.

De ezeknek a megvalósítása felett is csak a csillagos ég szab határt. Ez is jó:

Code
<div class="hirblokk<?if($MODULE_ID$=='news' || $MODULE_ID$=='publ' || $PAGE_ID$=='sitePage1' || $MODULE_ID$=='blog')?>1<?else?>2<?endif?>....</div>
vmarci21
A fórum moderátora
Üzenetek: 951
Hírnév: 52

Üzenet # 20 | 10:14
Locky, ez már csak egyszerű logika.
Partner és főmoderátor.

Kérdezés előtt használd a keresőt és a linktárat!
into.hu! | VideoRemote
KovJonas
Üzenetek: 396
Hírnév: 29

Üzenet # 21 | 19:37
A fórumomon kis gombok jelzik, hogy a felhasználó online, vagy offline van. Azt vettem észre, hogy, ha én bejelentkezek, mindenkinél azt írja ki, hogy online, ha pedig kilépek, mindenkinél offline-t ír. Mi lehet a gond?

A fórum html kódjaiban oldottam ezt meg:

Code
<?if($USER_STATUS$)?><div class="statusBlock">Állapot: </div><?endif?>
  <?if($USER_LOGGED_IN$)?><img src="http://kovjonasteszt.ucoz.net/new/online.png" border="0" alt="" /><?else?><img src="http://kovjonasteszt.ucoz.net/new/offline.png" border="0" alt="" /><?endif?>


Hogyan birom megoldani, hogy csak annál a felhasználónál jelenjen meg az online kép, aki online van?
Locky
A fórum moderátora
Üzenetek: 652
Hírnév: 57

Üzenet # 22 | 21:42
Code

<div class="statusBlock">Állapot: </div>
<?if($USER_LOGGED_IN$)?><img src="http://kovjonasteszt.ucoz.net/new/online.png" border="0" alt="" /><?else?><img src="http://kovjonasteszt.ucoz.net/new/offline.png" border="0" alt="" /><?endif?>


Így már tisztább a kód, de ez nemjó, hiszen a "USER LOGGED IN" operátor azt jelzi, ami rád vonatkozik. Vagyis:
Ha bejelentkezel onlinenak látok, de ha nem akkor offline.

$USER_STATUS$ operátor az, ami ezt az "online" offline-t megjeleníti.
Akkor ezután elkell menni a "sablonszövegek cseréje" menüpontra, és az mivel nálam html kódot is bevesz, így oda kell beraknod a képet.

Vagyis:

Admin panel ---> Beállítások (felül) ---> Sablonszövegek cseréje ---> Felhasználók (azthiszem) ---> Online/offline szöveg helyére a képek elérési útvonala.
KovJonas
Üzenetek: 396
Hírnév: 29

Üzenet # 23 | 08:39
Quote (Locky)
Így már tisztább a kód, de ez nemjó, hiszen a "USER LOGGED IN" operátor azt jelzi, ami rád vonatkozik.


facepalm tényleg! smile

Köszi, Locky!

Hozzáadva (17.08.2012, 06:59)
---------------------------------------------
Tökéletesen működik! smile biggrin

Hozzáadva (17.08.2012, 07:39)
---------------------------------------------
DaveedBrown, sikerült! Köszi! biggrin smile

Redzsina
Üzenetek: 75
Hírnév: 7

Üzenet # 24 | 19:22
Sziasztok!

Egy értesítéses rendszert tervezek az oldalamra. Olyan dinamikus, mint a FB-on nem lesz (ez tény), de valami ahhoz hasonló dolgot szeretnék kreálni. Elkezdtem játszadozni az operátorokkal, melyeket az if / else kombókkal szabályozok; az új üzenet jelző funkciót már sikerrel megoldottam. ^-^

Amit szeretnék:
- ha hozzászólás érkezik valahová (amit követésre jelöl az olvasó - hírek, cikkek stb) jöjjön róla értesítés
- ha változás történt a hírnév, dicséret, warn állapotodon jöjjön róla értesítés
stb
stb
stb
A lényeg, hogy ne priv. üziben értesítsen, hanem értesítés jöjjön (vagy jöhet priv. üziben is végül is mind1, csak jelenjem meg, mint értesítés, max odabiggyesztek egy "elolvasom" url-t a végére).

Minden lehetőségre, ötletre stb. nyitott vagyok.

Egy kérés:
Ha valaki kódot küld, azt priviben tegye. smile
(vmarci21: Ha privátban küldök kódot, és másnak is szüksége lenne rá, az kérdezheti/kérheti újra. Nem szép dolog irigynek lenni!)
vmarci21
A fórum moderátora
Üzenetek: 951
Hírnév: 52

Üzenet # 25 | 19:57
Redzsina,
valami olyat akarsz ami a dirtywindows-on van? (lépj be, 3 gomb jobb oldalt)

A 2. gomb megoldásához tippem sincsen... wink

Partner és főmoderátor.

Kérdezés előtt használd a keresőt és a linktárat!
into.hu! | VideoRemote
Redzsina
Üzenetek: 75
Hírnév: 7

Üzenet # 26 | 16:13
vmarci21,
Igen-igen!! *:*
Ötlet a megvalósítására? happy

Nem vagyok irigy. Nyugodtan elküldheted bárkinek a kódot, ha kéri...
Más célja volt a mondatnak. smile

Hozzáadva (01.12.2012, 15:13)
---------------------------------------------
Jelentem: az értesítéses rendszert meg lehet oldani informerekkel is. Igaz, vagy 10 kell hozzá, de tök faxán működik. wink
Igen, cuki dirtywindows pirossal jelző értesítő rendszere, de nekem a staff-tagok értesítése volt a cél (elég a FB oldalszerű).
Ha majd megnyitjuk idővel az üzenőfalat, elgondolkodom én is ezen a megoldáson, mert eléggé praktikus tud lenni. biggrin

KovJonas
Üzenetek: 396
Hírnév: 29

Üzenet # 27 | 14:05
Sziasztok!

Létezik egy olyan $OPERATOR$, amely az oldal url címét mutatja? Pl. ha a főoldalon vagy, akkor a főoldaladét, de ha a fórumon, akkor a fórum URL címét, ha pedig a fórumon egy témában vagy épp, akkor a téma URL címét??? smile
Redzsina
Üzenetek: 75
Hírnév: 7

Üzenet # 28 | 18:17
$REQUEST_URI$ "- jelenlegi oldal teljes címe a domain névhez képest"
Azt sajnos nem tudom, hogy hol működik, és hol nem. smile
uCoz közösség » Kiegészítő szolgáltatások » A uCoz rendszer kiegészítő eszközei, funkciói » Operátorok (A honlap vezérlő funkciói)
Oldal 2 / 2«12
Keresés: