|
uCoz közösség A uCoz rendszer moduljai Tartalmi modulok Oldalszerkesztő Oldalszerkesztő - Gyakran Intézett Kérdések |
Oldalszerkesztő - Gyakran Intézett Kérdések |
Mi az az Oldalszerkesztő és mire használható? Az Oldalszerkesztő a uCoz rendszer egyik főmodulja, melynek segítségével különböző oldalakat hozhatsz létre az oldaladon. Az Oldalszerkesztő keretén belül bármilyen statikus információt elhelyezhetsz az oldalon, például: érdekeid, barátaid stb. Hogyan aktiválhatom az Oldalszerkesztőt? Menj a Vezérlőpultba, majd a modulok listájának (bal oldalon) Inaktív fülében található elemek közül válaszd ki az Oldalszerkesztő elemet, majd telepítsd fel a modult. Hogyan hozhatok létre egy oldalt? Menj a Vezérlőpult » Oldalszerkesztő » Oldal hozzáadása részhez, vagy jelentkezz be a honlapodra adminisztrátorként és válaszd a felső sávból a Hozzáadás menü Oldalszerkesztő elemét. Hogyan törölhetek egy oldalt? Menj a Vezérlőpultba, majd válaszd az Oldalszerkesztő modul oldalán található A honlap oldalainak vezérlése elemet. Kattints a törölni kívánt oldal melletti ikonra, majd erősítsd meg a törlési kérelmet. Az oldal nevét szeretném megváltoztatni. Hogyan tehetem? Vezérlőpult » Oldalszerkesztő » A honlap oldalainak vezérlése. A címet módosítani kívánt oldal melletti Információ szerkesztése gombra kattintva megtekintheted a szerkesztési oldalt, ahol módosíthatod az oldal nevét. Létrehoztam egy új oldalt és az automatikusan bekerült a honlap fő menüjébe. Hogyan törölhetem onnét? Vezérlőpult » Honlap-stílus » Menü szerkesztő. Kattints a törölni kívánt menüelem melletti X gombra, majd végül a Mentésre. Véletlenül kitöröltem egy elemet a menüből. Hogyan tehetem vissza? Vezérlőpult » Honlap-stílus » Menü szerkesztő. Kattints a Menüpont hozzáadása elemre, majd töltsd ki a megjelenő űrlapot, majd mentsd a változásokat,. Amennyiben nem ismered a hozzáadni kívánt oldal vagy modul URL-címét, a Mentés gomb alatt megtekinthetetd a nevükre kattintva egy felugró ablakban. Az oldalak esetében az Oldalszerkesztő » A honlap oldalainak vezérlése részből szerezheted meg a linket. Feltölthetek saját fájlokat a szerverre? Igen. Hogyan tehetem meg a fent említett dolgot? Keresd meg a Fájlkezelő linket és kattints rá. Ott láthatod a feltöltött fájlok listáját. Új fájl feltöltéséhez kattints a Fájl kiválasztása gombra, keresd meg a feltölteni kívánt fájlt, majd kattints a Fájl feltöltése gombra. Fontos megjegyezni, hogy a feltöltött fájl mérete nem haladhatja meg a 15 MB-ot. Ugyanakkor egy FTP-kliens segítségével is feltöltheted fájljaidat (például CuteFTP). További információkat az FTP csatlakozásról a Vezérlőpult felső részén, az FTP-részletek hivatkozásra történő kattintással találhatsz. Hogyan módosíthatom gyorsan a honlapom külalakját? Menj a vezérlőpultba, majd a Honlap-stílus menü Válassz ki egy külalakot a sablonok listájából elemre kattintva megtekintheted a sablonok listáját, ahol kattintással választhatsz köztük. Hol módosíthatom a honlapom alapadatait, mint például az elnevezését és időzónáját? Vezérlőpult » Beállítások menü » Általános beállítások. Létrehoztam egy weboldalt és szeretném teljesen módosítani. Megtehetem? Mit módosíthatok és mit nem? Mindent módosíthatsz amit csak szeretnél - egyéni oldalakat hozhatsz létre, módosíthatod a külalakot. Létrehozhatsz egy saját külalakot is, melyet feltöltesz a tárhelyedre és így egy egyedi honlappal fogsz rendelkezni. Az egyetlen kötelezettség a uCoz bannereinek és védjegyének megőrzése. Eltávolításuk bármilyen kísérlete a honlap letiltását eredményezheti (kivéve, ha fizettél az eltüntetésükért). Használhatok-e statikus HTML oldalakat? Igen. Ehhez csak töltsd fel a HTML-fájlokat, majd a Vezérlőpult » Honlap stílus » Menü szerkesztő » Menüelem hozzáadása hivatkozásra kattintva hozzáadhatod a feltöltött oldalt a menühöz. Fontos, hogy megadd a fájl elérhetőségének teljes URL-címét: http://a_te_weboldalad.ucoz.hu/statikus.html Hogyan módosíthatom a statikus oldal tartalmát? A Fájlkezelőn keresztül. Átírhatom az alap URL-eket már URL-ekre? (Például oldalam.ucoz.hu/publ/1-1-2 helyett legyen oldalam.ucoz.hu/cikk/2 Még nem valósítható meg ez, de használhatsz keresőbarát URL-eket (Általános beállítások). Hogyan hozhatok létre alkategóriákat? Például alkategóriákat szeretnék az "audio" oldal albumjaihoz. Használd a Menü szerkesztőt, vagy kövesd az alábbiakat: Vannak például ezek az oldalak:
Tehát:
Hogyan adhatok hozzá olyan linkeket, amelyeknek segítségével az oldalt kezdőlapként be lehet állítani, illetve hozzá lehet adni a kedvencekhez? Használj widgeteket, vagy a következő kódokat: - Kezdőlap beállításához: Kód <a onclick="this.style.behavior='url(#default#homepag e)';this.setHomePage('http://oldalam.ucoz.hu/'); return false;" href="#" >Beállítás kezdőlapként</a> - Kedvencekhez való hozzáadáshoz: Kód <a href="#" onClick="window.external.addFavorite('http://oldalam.ucoz.hu', Honlap leírása'); return false;">Hozzáadás a kedvencekhez</a> Mindkét esetben be kell helyettesíteni a http://oldalam.ucoz.hu linkeket, valamint a második kódnál a Honlap leírása szöveget. Átrakhatom a $POWERED_BY$ kódot más helyre az oldalamon? Igen. Mindegyik feltöltött statikus HTML fájlhoz hozzá kell adnom a uCoz védjegyet? Nem, csak a modulok oldalához (dinamikus oldalak). Módosítani lehet a sablon karaktereinek maximális számát? Nem. Használhatok JavaScript-et az oldalamon? Igen. # Hogyan módosíthatom az Én honlapom feliratot? - Ennek a legegyszerűbb módja a Szerkesztő használata. # Hogyan módosíthatom a 403-as hibaoldalt? - A felhasználók nem fognak találkozni ilyen hibával, amennyiben ezt nem szándékosan teszed. # Hogyan ágyazhatok be egy videót? - Töltsd fel a videót a weboldaladra, másold ki, majd illeszd be a kódját egy tetszőleges helyre. - YouTube-os videók esetében a YouTube által felkínált beágyazási kódot kell használnod. - BB-kódok esetében a videót ["video"] és ["/video"] tagok közé kell illeszteni (idézőjelek nélkül). # Hogyan kölcsönözhetek különböző külalakot az oldalaknak? - Oldal hozzáadásánál vagy szerkesztésénél jelöld be az Egyéni sablon felhasználása az oldal szerkesztéséhez opciót. # Hogyan tilthatom meg egy adott felhasználói csoportnak egy adott oldal megtekintését? - Oldal hozzáadásánál illetve szerkesztésénél az oldal alján megadhatod, mely csoportok férhetnek hozzá az oldalhoz. # Hogyan adhatok egy egyéni URL-címet egy oldalnak? (pl.: oldalam.ucoz.hu/kapcsolat) - Ez még nem valósítható meg az Oldalszerkesztő modulban, de statikus HTML fájlok esetében használható. # A honlapom felhasználói hozzáadhatnak új oldalakat? - Nem. Egyedül az Adminisztrátorok csoport tagjai tehetik meg ezt, viszont beállíthatod ezt a jogot a Moderátorok számára is (Felhasználók » Felhasználói csoportok » Az összes csoport jogainak megváltoztatása). # Hány oldalt és aloldalt hozhatok létre? - Több mint 1000. # Hogyan adhatok hozzá több nyelvet az oldalamhoz? - Jelenleg ez nem valósítható meg, de használhatsz Google Fordító eszközt. # Szeretném ha egy linkre kattintva megjelenjen egy előugró ablak. Hogyan tehetem meg? Kód <a href="javascript://" onclick="window.open('http://az_ablak_oldalanak_linkje','myWin','top=0,left=0,width=300,height=100');return false;">A link szövege</a> A kódban módosítani kell a _http://az_ablak_oldalanak_linkje és A link szövege elemeket. Valamit elrontottam amikor módosítottam a sablont. Hogyan állíthatom vissza az eredeti sablont? Visszaállíthatod a sablont az Eredeti sablon visszaállítása funkcióval. A gombot a sablonszerkesztő mező felett találhatod. Csak kattints az gombra. Ugyanakkor biztonsági másolatokat is létrehozhatsz a sablonokról. Ehhez menj a Vezérlőpultba, majd kattints a Külalak vezérlése elemre. A felső sávban kattints a Sablonok biztonsági mentése elemre . Ezután a megjelenő oldalon kattints a Biztonsági másolat létrehozása gombra. Megjegyzés: A biztonsági másolat nem foglalja magába a CSS sablont. Ezt külön kell lementeni. A sablon szerkesztése előtt ajánlatos biztonsági másolatot létrehozni a sablonokról. Ha valami nem sikerül jól bármikor visszaállíthatod a sablont úgy, ahogy az a szerkesztés előtt nézett ki. További információk a biztonsági másolatról itt találhatóak. Hogyan kerül számlálásra a tárhely mérete? A tárhely 400 MB-tól indul és a végtelenig növekedik a honlap létrehozásának dátumától számolt időnek és a honlap látogatottságának függvényében. A tárhely a felhasználó összes szolgáltatását, sablonját és fájlját foglalja magába. Hány dinamikus oldalt hozhatok létre? A dinamikus oldalak száma korlátlan. A statikus oldalak mennyisége a fennmaradó tárhely méretétől függően változnak. Hogyan szabhatom személyre a belépési űrlapot? A belépési űrlap teljesen átalakítható a $LOGIN_FORM$ kód törlésével, és az új belépési kód beillesztésével, melyet a honlap forráskódjában találhatsz. Lehetséges módosítani a sablon szerkesztését végrehajtó ablak méretét? Nem. A sablon karaktereinek maximális száma 75.000. Lehet növelni? Nem, még fizetéses szolgáltatás vásárlásakor sem. Módosíthatom egy oldal ID-ját? Nem. Használhatom a Hozzászólások funkciót az Oldalszerkesztőben létrehozott oldalakban?
Sajnálatos módon nem. |
| |||
| |||