Üzenet # 1 | 20:13
Lehetőleg mindenki hallott már legalább egyszer responsive típusú webdesign-ról, websablonokról vagy designokról. Milyen kapcsolatban van ez a uCoz-zal és miért kell elgondolnunk a honlapunk mobileszközökön történő megjelenésén?

A továbbiakban pár elgondolkodtató értéket mutatunk be, valamint kitérünk arra is, hogyan alakíthatjuk át a honlapunkat responsive külalakkal rendelkező honlappá!


A Responsive web design (RWD) egy külalakon belüli megközelítés, melynek célja olyan honlapok létrehozása, mely optimális vizuális élményt nyújtanak - a könnyű olvasás, átláthatóság és az oldalak közötti navigáció, melyhez csak apró mveleteket kell elvégezni, mint például: átméretezés, nézetváltoztatás, görgetés (scroll) - különböző eszközökre optimalizálva (asztali számítógépek, laptopok, táblagépek, okostelefonok).


Kezdjük egy kis statisztikával. Közép- és Kelet-Európában, Magyarországot is beleértve, még mindig az asztali számítógép a domináns eszköz az internetelérés szemszögéből, ez a tendencia viszont lassacskán csökken az okostelefonok és táblagépek népszerűségének köszönhetően. Egyes statisztikák szerint 2013-ban több felhasználó szörfölt az interneten a hordozható eszközéről, mint az asztali számítógépéről vagy laptopjáról. Bejutottunk a mobilnet korszakába!

A mobilforgalom szintje (táblagépeket nem beleszámítva) nemzetközi szinten 16%-al nőtt meg 2013 júniusán. Természetesen, ezek az értékek folyamatosan nőnek, mivel egyre többen használnak mobil internetet, ennek a dolognak az elvetése pedig egy figyelmetlenségnek számítana.



Amennyiben egy Webáruházzal rendelkezel, a mobileszközökön történő vásárlás okozta kellemetlenségek következtében a felhasználóvesztés aránya akár 3-4%-ra is megnőhet. Nem tűnik nagy aránynak, viszont ha az arányt pénzzé alakítjuk, biztos le fogod vonni azt a következtetést, hogy jól jön egy responsive webáruház. Tehát, hogyan alakíthatod át uCoz-os honlapodat responsive honlappá? Bemutatunk pár módot:

1. Fejlessz vagy vásárolj egy egyedi responsive külalakot (melyet majd beállítasz uCoz-os honlapodhoz).

Amennyiben te írod meg a külalakot, teljesen irányíthatod a folyamatot, úgy módosítva az adott elemeket, ahogy az megfelel a követelményeidnek. Természetesen, ez a mód igencsak költséges és megvan annak az esélye, hogy az eredmény a várttól eltérő eredményeket hoz. Készen beállított sablon vásárlása esetén már a kezdetektől fogva láthatod az eredményeket, viszont szükség lesz pár ismeretre a külalak uCoz rendszerre történő áthozása érdekében.

2. Várd ki az új uCoz responsive sablonokat.

A jelenlegi sablonok nagy része ódivatú. Éppen ezért, a uCoz designerei folyamatosan dolgoznak egy új, modern, stílusos külalakkészleten, melyek mindenki számára ingyen lesznek elérhetőek. Jelenleg nem lehet tudni a külalakok publikálásának dátumát, viszont itt egy előnézet a sablonokról:



Ezenkívül már 20 elérhető a uCoz idéni első frissítésének keretében! Az összes új külalak responsive lesz, tehát a látogatók gond nélkül böngészhetnek az oldalon a mobileszközökön keresztül, a PDA verzió pedig már a múlté!

Biztosak vagyunk abban, hogy a jövő a mobilinternet kezében lesz. És természetesen azt is szeretnénk, ha a látogatóink megfelelően éreznék magukat a létrehozott honlapon a használt eszköztől függetlenül.

Ingyenes erőforrások uCoz-os honlapodra!

uCoz csapattag, 2013. október - 2017. szeptember.