Üzenet # 1 | 17:25


Ma egy igenis fontos dologról szeretnék szót ejteni, mely az összes uCoz felhasználót érinti. Ennek a cikknek a keretében megmutatom, hogyan használjuk az abszolút, illetve a relatív URL-címeket a uCoz rendszerben.


1. Az URL-ek formája


Kétféle URL-forma használható a weboldalakon. Ezek lehetnek - ahogy a cikk címében is benne van - abszolútak és relatívak. Első hallásra eléggé furcsának tűnhetnek ezek a kifejezések, épp ezért most elmagyarázzuk, miről is van szó.

A cikk legelején a bemutatóképen két példa URL-címet adtunk meg.
Az első, mármint a http://oldalam.ucoz.hu/mappa/fajl.txt abszolút, mivel bele van foglalva a weboldal domain-jének minden ágazata. Ezek a következőek:
  • http:// - a protokoll. uCoz-os oldalak esetén ez mindig HTTP (Hypertext Transfer Protocol).
  • oldalam - az aldomain.
  • ucoz - a domain-név
  • hu - a domain
  • mappa - egy a tárhelyen létrehozott mappa neve
  • fajl - a mappába feltöltött fájl neve
  • txt - a feltöltött fájl kiterjesztése.


A második URL típus - /mappa/fajl.txt - természetesen a relatív. A relatív URL-címek csak azon az oldalon működnek ahol használjuk. Az ilyen fajta URL-címeket csak a saját honlapunk tárhelyére feltöltött fájlokra vagy egyéb útvonalakra használhatjuk fel. Külső oldalról természetesen nem szedhetünk be relatív URL-címet. A relatív URL-címeknél csak a következő elemek találhatóak:
  • mappa - egy a tárhelyen létrehozott mappa neve
  • fajl - a mappába feltöltött fájl neve
  • txt - a feltöltött fájl kiterjesztése.


2. Melyiket érdemes használni?


Ha külső oldalra szeretnénk hivatkozni, használjuk az abszolút URL-címeket. Amennyiben a saját honlapunkon található elérési utakra szeretnénk utalni, akkor a relatív URL-címet ajánlom. Hogy miért is? Vegyünk egy természetes példát:

Létrehozol egy honlapot, melynek megadsz egy egyéni domaint (mysite.hu). Teletömöd anyagokkal, melyekben abszolút elérési utat adsz meg a linkekhez, illetve képekhez. Pár hónap, év múlva le szeretnéd cserélni az egyéni domain-nevet. Miután megvetted az új domaint és sikeresen csatoltad az oldalhoz, csodálkozol, hogy miért nem jelenik meg egy kép sem, és hogy miért nem működnek a képek. Ehhez sajnos csak két lehetőséged van: 1. vagy visszacsatolod a régi domaint, és mindig azt használod, 2. az összes anyagban átírod az URL-címeket.


Ezt a kellemetlen esetet meg lehet előzni relatív elérési útvonalak megadásával. Ilyenkor mindegy, hogy mi a honlapod URL-címe, a képek mindig meg fognak jelenni, és a linkek is élni fognak.


3. Sok szkript nem működik az oldalamon. Miért?


Valószínű, hogy egy szkript, melyet a honlapodra akartál illeszteni, relatív útvonalakat használ, viszont ilyen formában:
Kód
<script type="text/javascript" src="js/szkript.js">
<script type="text/javascript" src="js/kiiras.js">


Igen ám, de ez így nem jó. A teljes kódot ellenőrizd le, és mindenhol, akol relatív útvonalat látsz, rakj az útvonal elé egy / jelet (per-t). Tehát, a fent említett kód helyes formája a következő:
Kód
<script type="text/javascript" src="/js/szkript.js">
<script type="text/javascript" src="/js/kiiras.js">


Most, hogy mindent leírtunk ezzel kapcsolatban, meghívunk, hogy oszd meg velünk véleményeidet, problémáidat az URL-kezeléssel kapcsolatban.

Ingyenes erőforrások uCoz-os honlapodra!

uCoz csapattag, 2013. október - 2017. szeptember.