Üzenet # 1 | 18:28


A frissítés az összes szerveren elérhető.


Nagy örömmel jelentjük be, hogy a rég várt és számos alkalommal említett funkció végre megérkezett. Ezentúl SSL tanúsítványokat telepíthetsz uCoz-os honlapodon!

SSL uCoz-os weboldalakra
A HTTPS protokoll egy nagy előny - nagyon fontos szerepe van kényes adatok átvitele esetében, pozitívan hat a keresőmotorokban való rangsorolásban és nagyon gyakran egy szükséges összetevője bármely nyilvános szolgáltató vagy szervezet weboldala számára.



Minden fizetett csomaggal rendelkező felhasználónak most megadatott a lehetőség, hogy egy SSL tanúsítványt telepítsen, ezáltal aktiválva a HTTPS protokollt.

A funkció a következő aldomainekkel rendelkező honlapok számára érhető el:
*.ucoz.com, *.ucoz.ru, *.ucoz.net és *.3dn.ru


Egy SSL tanúsítvány csatolása elérhető úgy egyéni-, mint rendszer-domainnel rendelkező weboldalak számára. Tovább megtudhatod, hogyan vásárolhatsz és csatolhatsz egy SSL tanúsítványt.

Ha egyéni domainnel rendelkezel, meg kell vásárolnod egy SSL tanúsítványt ahhoz, hogy engedélyezd a HTTPS protokollt a domained számára. Ha a weboldalad a következő rendszerdomainek egyikét használja – *.ucoz.com, *.ucoz.ru, *.ucoz.net vagy *.3dn.ru, nincs szükség tanúsítvány vásárlására, mivel az automatikusan csatolva lesz!

Mi a HTTPS? Miért van a weboldalaknak szükségük rá?


HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) — egy olyan protokoll, mely biztonságos kapcsolatot teremt egy számítógép-hálózatban. A HTTPS-en keresztül átirányított adatok SSL vagy TLS protokollokkal vannak titkosítva.


Egyszerű "emberi nyelven" magyarázva, ez azt jelenti, hogy miközben valamilyen tevékenységet folytatsz az interneten (pl. böngészel vagy feltöltesz egy fotót a közösségi hálózati oldaladra), adatcsere-folyamatot indítasz a számítógéped és a szerver között. Általánosságban véve, az ilyen adatcseréknél HTTP használatos. Ez a mód eléggé kényelmes és nagy körben használt, de van egy nagy hátulütője, mely az adatok titkosításának hiányában nyílvánul meg, miközben az a számítógéped és a szerver között vándorol. Nem annyira fontos ha csak be kell tölteni egy weboldalt a böngészőben, de nagy szerepe van akkor, amikor nagyon kényes és bizalmas adatok átviteléről van szó, mint például egy felhasználónév és egy jelszó, bankkártyaszám, stb. Az információ számos különféle közbeeső csomóponton keresztül mehet át a szerver felé vezető útja közben. A titkosítás hiánya adatlopáshoz vezethet, ha legalább egy ilyen csomópont rosszindulatú vezetés alatt áll.

Vázlatosan így néz ki:



A HTTPS garantálja az összes átküldött adat titkosítását és biztosítja azok védelmét a számítógép és szerver közötti útjának minden egyes szakaszában. Minden modern böngésző támogatja a HTTPS-t.

HTTPS és a keresőoptimalizálás


Mivel a HTTPS fokozott biztonságot nyújt, ugyanakkor pozitívan hat a keresőmotorkban való rangsorolásban is. A Google például figyelembe veszi a HTTPS protokoll meglétét a rangsorolási algoritmusukban.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a jövőben a Google előnybe részesíti a HTTPS protokollal rendelkező weboldalakat a HTTP-sek felett.

További információk a HTTPS-ről


Egy új beállítás vált elérhetővé a Biztonsági beállításokban, mely megadja a lehetőséget, hogy egyéni SSL tanúsítványt telepíts és engedélyezd a HTTPS protokollt.



Hol vásárolhatok egy SSL tanúsítványt?

Bármilyen hitelesítésszolgáltatótól vásárolhatsz SSL tanúsítványt.

Melyik a helyes tanúsítvány a weboldalam számára?

A domain-érvényesítési tanúsítvány a legtöbb weboldal számára több, mint elegendő. Egy ilyen tanúsítvány csak a domaint érvényesíti és egy egyszerűbb kibocsátási folyamattal rendelkezik.

Mit kell tennem a vásárlás után?

A tanúsítvány kibocsátása után le kell mentened a privát kulcs fájlt (.key kiterjesztéssel) és a tanúsítványfájlokat (általában .crt kiterjesztéssel), melyet a kiválasztott hitelesítésszolgáltatótól kaptál. Ezek csak egyszerű szöveges fájlok. Ezen fájlok tartalmát kell kimásolnod és beillesztened a megfelelő mezőkbe a SSL beállítás részlegben.

Hogyan tudhatom meg, hogy a weboldalam működik HTTPS-sel?

A tanúsítvány sikeres telepítése után a weboldalad elérhető lesz a https://weboldalad.ex címen. Ugyanakkor megjelenik egy zöld lakat ikon a keresősávban:



Engedélyezzem az átirányítást HTTP-ről HTTPS-re?

Nagyon ajánljuk, hogy NE engedélyezd az “Automatikus átirányítás kikapcsolása HTTPS-re” opciót, mivel negatívan hathat a weboldalad keresőoptimalizálásán. Csak akkor engedélyezd, ha a HTTPS megfelelő működésével együtt járó módosításokat kell végrehajtanod a weboldalad kódján.

Mi a “HTTP letiltása a csatolt linkek számára” opció?

Ez az opció megtiltja a weboldalad felhasználóinak, hogy olyan kép-linkeket használjanak (például a hozzászólásokban), amelyek nem tölthetőek fel a HTTPS protokollon keresztül.

Ingyenes erőforrások uCoz-os honlapodra!

uCoz csapattag, 2013. október - 2017. szeptember.