Üzenet # 1 | 16:03


Ez az újdonság egy gyakran felmerülő probléma címzettje, mely számtalan uCoz felhasználónak rengeteg kellemetlenséget okoz. Ahogy a cikk elnevezéséből is észrevehető, a frissítés nemcsak új anti-spam eszközöket foglal magában, hanem olyan eszközöket is, amelyek megelőzik a spam-okat.

A fejlesztők minden erőfeszítése ellenére, bármilyen védelmi intézkedésnek csupán ideiglenes hatása van, mert a spammolók gyorsan alkalmazkodnak az új körülményekhez új taktikákat és eltérő megoldásokat alkalmazva. Itt egy olyan hasonlatot írhatunk le, melyben a hasonlított dolog egy valós háború, melyben egy tábornak (weboldal- és e-mail tulajdonosoknak) fenn kell tartaniuk a tábor védelmét, a másik tábor pedig (spammolók) gyenge pontok után keresgél és számtalanszor próbálják megtámadni a védtelen weboldalakat.

Mivel a uCoz egy népszerű platform, eme tulajdonsága közvetett módon vonzza a spammolókat, mely eredményeképpen aktív katona lesz ebben a "háborúban", a harcmezőt pedig a felhasználók weboldalai jelentik.

Túl korán van még arra, hogy azt mondjuk, legyőztük az ellenséget. Ezért szeretnénk most bemutatni pár külön epizódot, mely a győzelmet egyre közelebb vonzzák számunkra.

Anti-spam szűrő a Hozzászólásokban és a Vendégkönyvben

Bizonyára a felhasználók egy része észrevehette már ennek a nemrég létrehozott elemnek a működését. Ezek mellett a felhasználók többi része számára még mindig árnyékban maradt.Meghatározásképpen ez egy automatikus vizsgálórendszer, mely átvizsgálja az összes hozzászólást és Vendégkönyv-bejegyzést. Mielőtt több szót ejtenénk erről, vessünk egy pillantást a utóbbi hetek statisztikájára.



A spam-szűrő rendszer egy eléggé egyszerű alapelv szerint működik: mindegyik poszt egy nagy számú egyszerű kritériumon keresztülhalad, azok a posztok pedig, amelyek nem felelnek meg a kritériumoknak, normális posztoknak vannak minősítve és nem kerülnek blokkolásra. Egy kritérium kiváltása az ellenőrzött poszt által lesz megvalósítva - ha ennek adott tulajdonságai vannak - például szavak vagy linkek a tiltottak listájáról.

Új kritériumok állandóan hozzáadódnak és jobbulnak a hozzáadott spam-posztok példájának alapján. Ez a rendszer engedélyezi a nagy számú anyagok hatékony és gyors módú ellenőrzését. A rendszer biztos hogy nem tökéletes (mi is lenne az ebben a világban? biggrin ). Gyakran kapunk olyan jelentéseket a felhasználóktól, miszerint normális üzenetek is blokkolásra kerültek. Ilyen esetekben a legjobb megoldás a technikai csapatunkkal történő kapcsolatfelvétel, majd a törölt hozzászólások visszahelyezésének kérelme. A tévesen törölt kommentek és anyagok elemzése segít jobbá tenni a szűrőrendszert, hogy a jövőben kevesebb ehhez hasonló eset történjen.

Az előbb említett szűrőrendszer-mechanizmus utólagosan működik - a hozzászólások és a Vendégkönyv-anyagok a honlapra történő publikálás után lesznek elküldve elemzésre. Ez a dolog csökkenti a rendszer hatékonyságát, és a következő logikus lépés fele vezet minket.

Spam-ok instant (azonnali) szűrése

Ez egy teljesen új spamszűrési-mechanizmus, mely már el lett indítva. Eme rendszer működési alapelve az üzenetek azonnali elemzése ("on the fly"), és annak meghatározása, hogy az üzenet spam-tartalmú vagy sem. Ez a rendszer közvetlen kapcsolatban áll az elő-moderálás mechanizmusával, ezért a hozzászólások véletlen elvesztésének lehetősége csekély, mert ezek a hozzászólások előmoderáláshoz lesznek küldve. Az oldal tulajdonosa megjelölhet egy megszokott hozzászólást "nem-spamként", ezáltal "megtaníthatja" a rendszert a hasonló esetek megelőzésére.

Spam-szűrő konfigurálása az oldalon

Tekintve azt, hogy a honlaptulajdonosoknak lehetőségük kell legyen a szűrőrendszer konfigurálására, hozzáadtunk pár új opciót a felhasználócsoportok jogaihoz.



A továbbiakban szeretnénk bemutatni, hogyan is működnek ezek az opciók:
  • Hozzászólások jelentése spamként
    Ez az opció megállapítja, mely csoportok jelenthenek spamként egyes tertalmakat.
  • Posztok automatikus spam-ellenőrzésének letiltása
    Ez a beállítás meghatározza, mely csoportok tagjai számára ne ellenőrizze automatikusan a tartalmakat.
  • Posztok "nem-spamként" történő automatikus megjelölése
    Ez a beállítás megállapítja, mely csoportok tagjai számára kerüljenek a tartalmak "nem-spam" állapotban.
  • A hozzászólások spam-állapotának vezérlése (egyes hozzászólások spam-ként történő jelentésének tiltása)
    Ez a beállítás meghatározza, mely csoprtok vezérelhetik a posztok spam-állapotát.


Reméljük nagy segítségedre válik ez a frissítés, és meghívunk, mint mindig, hogy írja meg véleményét itt!

Ingyenes erőforrások uCoz-os honlapodra!

uCoz csapattag, 2013. október - 2017. szeptember.