|
|
A fórum moderátora: remus |
uCoz közösség Kiegészítő szolgáltatások A uCoz rendszer kiegészítő eszközei, funkciói Akadálymentesítés (Csökkenő-növekvő szöveg?) |
Akadálymentesítés |
Ahhoz, hogy uCozban akadálymentes oldalt tudj készíteni, egy kis kompromisszum szükséges. Le kell mondanod a PDA-verzióról. Ugyanis ehhez a honlapnak egy "alterego"-ja szükséges, azaz egy második sablonra, ami mindegyiknek másolata, és egy kattintásra elérhető. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha ezt használjuk. Először is be kell kapcsolni a PDA-verziót. Ezt megteheted a Vezérlőpult » Beállítások » Általános beállítások oldalon. Amint bekapcsoltad, a Vezérlőpult » Honlap-stílus » Külalak vezérlése oldalon át lehet váltani a PDA-verzióra, ami ebben az esetben az akadálymentes oldal lesz. Ha rákattintasz a "honlap oldalai" sablonra, akkor tudod szerkeszteni az általános oldalakat. Ez abból a szempontból fontos, hogy alapjáratban nincsenek meg a blokkok, hanem az egész oldal egyben van. Ezért az eredeti "honlap oldalai" sablont át kell másolni bele. Arra nagyon figyelj, hogy a fejléc kódja (ami a $global_aheader$) helyett az alap PDA-sablonrészlet (< head>)kell a helyére. Itt jön a nehezebb része, ugyanis Most menj a PDA-sablonokon belül a CSS-be. Itt mindent át kell állítani a gyengén látóknak szóló sablonszabványokra. Ha netán nem ismernéd ezeket a szabványokat, akkor röviden annyi, hogy a szövegnek fekete alapon sárga linknek és fehér szövegnek kell lennie. Másképpen nem lehet, mert ez a szabvány. Ha ezt nem tartod be, akkor fölösleges a munkád. Viszont ismerned kell a CSS sablonokat, legalább is minimálisan, Hogy tudd, hogy mi micsoda. De elég egy kis angol, és azzal már ki lehet következtetni a dolgokat. Tehát csak ennyi a lényeg, hogy a linkek fekete alapon sárgák, a normál szövegek pedig fekete alapon fehérek legyenek. Nem kell a honlapod ezen szegletének is csilivilinek lennie mert itt nem ez a cél, hanem az, hogy mindenki egyenlő feltételekkel el tudja olvasni a szöveget. Végső lépésként ki kell tenni a szabvány ikont, amire kattintva megtekinthető az akadálymentes mód. Ez az ikon látható fentebb is, ezt kell betenned egy jól látható helyre (Főoldal teteje, fejléc fölé, legelső blokk) és be kell linkelni a képet az akadálymentes oldalra, ami oldalad_cime.valami.hu/pda Juillet kérdezte:
Sziasztok! Néztem a keresőben, de ehhez hasonló témára nem leltem. Ezért kérdezem itt: Bár nem kimondottan UCOZ-probléma, de előfordulhat, valaki mégis meg szeretné valósítani saját, ucoz-os honlapján. Ez pedig a honlap akadálymentesítése, vagyis a betűméret váltása, egy kattintással. Biztos (100%) hogy láttatok ilyen oldalakat A+ A- satöbbi... Aki ilyesmit szeretne megvalósítani (és nem a megszokott CTRL++ billentyűkombinációt akarja használtatni olvasóival), mi a legegyszerűbb módja ennek a kódjának elhelyezésére? Vagy a honlap minden egyes oldalát el kell készíteni különböző méretű betűkkel?? (ez volt a vicc) Van valaki, aki ismeri ezt az eljárást? Bevallom, iskolám honlapján is szeretném ezt alkalmazni, lassan úniós előírása lesz egy iskolai honlapnak, de abban a rendszerben lévő fórumosok .......na rosszat nem mondok, csak gondolok... Köszi előre is a segítséget... |
Itt egy, csak neked: http://www.pcworld.hu/forum/index.php?showtopic=12336
Hát ha ebből megérted amit szeretnél, akkor Mindjárt letesztelem én is |
juillet, most imádni fogsz engem
Megoldottam! 1. lépés: Töltsd le ezt (jobb klikk >> hivatkozás mentése más néven. fájlnév: cikk) 2. töltsd fel a saját táradra 3. a "honlap oldalai" sablonba, a Code <head> Code <script type="text/javascript" src="/cikk.js"> </script> 4. keresd meg a sablonban: $CONTENT$ 5. Közvetlenül ez elé illeszd be ezt a kódot Code <a href="javascript:ts('body',1)">+ Larger Font</a> | <a href="javascript:ts('body',-1)">+ Smaller Font</a> 6. mentsd le Példa az én oldalamon! A + Smaller Font + Larger Font helyére azt írsz amit akarsz, vagy képet is tehetsz be. Két apró hibája van, az hogy nem lehet visszaállítani kézileg, valamint az hogy frissítésre visszaáll. (bár a második orvosolja az elsőt ) |
Megmondom őszintén, eddig is imádtalak:) Fantasztikus vagy:)
szerintem ezt a témakört ki lehetne emelni új topiknak, talán másnak is hasznára válna:D Az üzenetet szerkesztette juillet - Szombat, 2010.10.30, 15:40
|
Természetesen ez is megoldható.
Nyisd meg fájl-manageren keresztül a cikk.js fájlt (csavarkulcs ikon!) és ott vannak olyanok ogy "small, large, x-large" stb. Ezt kell átírni. Most egy kis matek jön. Jelöld ki azokat amik a fenti sorban a zárójelen belül van! tehát Quote new Array( csak ezt! ); Tegyük fel hogy az alap betűméret a 12. tehát innen indulok: Code new Array( '12' ); Előtte és utána eggyel csökkentem vagy növelem az alapszámot: Code new Array( '11','12','13' ); Utána megint növelem/csökkentem Code new Array( '10','11','12','13','14' ); addig amíg kedvem tartja Code new Array( '8','9','10','11','12','13','14','15','16' ); Az oldalamon látható a friss verzió. Itt is van valami bibi, ha először rákattintok a "larger"-ra, akkor összemegy, viszont ha megint rákattintok, akkor már növekszik. Hogy miért, nem tudom |
Még egy utolsó rinya: Nekem az iskolám honlapján pl. (nem ucoz-os) beillesztem a kódot az oldalra, de magát a tartalmat nem növeli, csak a két oldalon található blokkokat. Ezen még tovább kell agyalnom:(
Kukuccs: http://www.darvasj.hu |
Szia! David! Te lecserélted azt a fájl-t, amit először tettél ide: ?
"Megoldottam! 1. lépés: Töltsd le ezt (jobb klikk >> hivatkozás mentése más néven. fájlnév: cikk) 2. töltsd fel a saját táradra " Ugyanis nekem mostmár így a 8,9,10....stb-vel nem működik, míg előtte a small, large, x-large...stb-vel ment... Feltennéd mégegyszer az eredeti cikk.js-t? Köszi!!! Az üzenetet szerkesztette juillet - Szombat, 2010.10.30, 19:59
|
SABence14, látom be vagy indulva
Nem biztos, hogy működik... De azért próbáld meg... Egyszer nálam működött: Az oldalad címe mögé írd be ezt: Kód /index/10 Vagy ha nem jó, akkor próbáld meg ezt: Adminbar --> Általános >> Kilépés. Ha ez sem működik, akkor lépj ki itt a uID profilodból: http://s1.uid.me Lépj az oldaladra, majd menj a uid.me címre és lépj be megint u.i: Egyik válasz sem biztos... Sajnos |
| |||
| |||