A magyar lokalizáció fejlesztése és támogatása jelenleg meghatározatlan ideig fel van függesztve, így ezen a fórumon kicsi a valószínűsége annak, hogy valaki segíteni fog. Gyorsabb segítséghez próbáld meg feltenni a kérdésedet az angol fórumon (ajánlott) vagy a uCoz Facebook oldalán.
  • Oldal 1 / 1
  • 1
uCoz közösség » A uCoz rendszer moduljai » Tartalmi modulok » Oldalszerkesztő » A WYSIWYG szerkesztő (Amit látsz azt kapod, avagy Weboldalak szerkesztése másképp)
A WYSIWYG szerkesztő
raziel70
Üzenetek: 1083
Hírnév: 50

Üzenet # 1 | 17:19
A legegyszerűbb megoldás mindennemű sablon, vagy honlap oldal szerkesztésére egy külső WYSIWYG szerkesztő használata.

Mi is az a WYSIWYG?
A WYSIWYG (ejtsd: „vizivig”, IPA: [wɪziwɪg]) egy angol betűszó, mely a What You See Is What You Get”, azaz az „amit látsz, azt kapod” kijelentő mondatból származik. Forrás: wikipedia

Ez a program két formában is elérhető. Van online és van windowsos változata is.

Egy ingyenes online verziót itt tudsz kipróbálni:
CKEditor (magyar nyelvű)

Windowsos verziók:
WYSIWYG WebBuilder v6.5.7
Kompozer WYSIWIG editor v0.7.10 stable [portable]
Kompozer WYSIWYG editor v0.8 b2

Ezeket INNEN tudod letölteni.

Illetve szerintem a legjobb, amit Én is használok, a Namo Webeditor 8.0 (angol verzió!)
Ezzel a szerkesztővel már rengeteg oldalt létrehoztam, nagyon könnyen kezelhető, letisztult felületű szerkesztő.
Letölteni INNEN tudod.

Ez idáig rendben van, de hogyan tudom az így szerkesztett weboldalt beilleszteni a uCoz honlapomba?
Ez a kérdés bizony jó kérdés. A következő lehetőségeid vannak:
  • Felhasználói oldalon létrehozol egy új oldalt a Hozzáadás » Oldalszerkesztő lehetőséggel, majd az imént szerkesztett html kódot beilleszted az új oldalba és elmented azt
  • Admin oldalon használod az Oldalszerkesztő » Oldal hozzáadása (jobb felső sarok) lehetőséget, majd az imént szerkesztett html kódot beilleszted az új oldalba és elmented azt
  • Például Felhasználói oldalon a Fájlok katalógusa » Anyag hozzáadása lehetőség, majd a leírás mező jobb felső sarkában kattints a HTML kódok panel szövegre, majd a html kódot illeszd be és kattints a Mentés gombra legalul.


Mire kell ügyelnem?
Ha meg szeretnéd őrizni azt a html kódot, amit a fent említett programok egyikével (vagy egy hasonlóval) hoztál létre, akkor NE használd a uCoz rendszer WYSIWYG szerkesztőjét! Amint azzal mentesz, elvesznek a html elemek a kódból! (html, body, stb...)
Vannak olyan oldalak, amiknél ezek nélkülözhetetlen elemek.

Amire még ügyelned kell, hogy az így kapott html kódot csak a fent említett módokon lehet beilleszteni! Csak a html panel használata működik!

De ezek után hogyan tudok módosítani az oldalon?
Ugyanazzal a módszerrel, ahogy létrehoztad az oldaladat.
Vagy megnyitod (a html szerkesztő gombra kattints!!!), kimásolod a kódot, majd a WYSIWYG szerkesztőbe beilleszted, elvégzed a módosításokat, majd a kapott kódot ismát beilleszted a uCoz oldaladba, ahonnan kimásoltad, legvégül pedig elmented.

Ez Nekem nagyon bonyolultnak tűnik!
Pedig hidd el, nem az! Csak így, leírva látszik annak. Amikor már használod, rájössz, hogy Nekem volt igazam!

De miért nem jó a uCoz rendszerben megtalálható WYSIWYG szerkesztő?
Mint azt az előbb is említettem, ez a szerkesztő nem hozza létre a html elemeket (html, body, stb...). Pontosabban nem látszanak azok.
Egy külső programmal létrejönnek ezek az elemek is, és így az oldalad teljesértékű lesz, használhatsz benne JavaScript kódokat, vagy amit akarsz.
Ezen kívül sokkal több lehetőséget kínálnak az általam említett programok, mint a uCoz rendszerbeli szerkesztő.
Sok hasonló oldalt létrehoztam már így, tudom mit beszélek! yes
Evia
Üzenetek: 49
Hírnév: 7

Üzenet # 2 | 13:49
Ha az oldaladat html kódban akarod szerkeszteni, az oldal alján lévő gombok közül
ne ezt nyomd meg, hanem ezt:

A különbség a kettő között: Az első gombbal a WYSIWYG szerkesztő felületre jutsz. Bár van a vizuális szerkesztőben "html" lehetőség, de az nem egészen úgy működik, ahogy elvárnánk tőle! Amikor kódot írunk, általában enterekkel, szóközökkel és tabulátorokkal tesszük olvashatóbbá a kódunkat. A WYSIWYG szerkesztő "html" lehetősége ezeket a karaktereket eltünteti. De ez csak egy kényelmetlenség. A probléma az, hogy ezután mintha összekeverné azokat a szóközöket és entereket, amelyeket a forráskód olvashatósága miatt raksz be azokkal, amelyeket ténylegesen meg akarsz jeleníteni az oldaladon.
Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg, amikor még kezdő voltam. A Neked hoztam főoldala egymásba ágyazott táblázatokat használ, a szerkezete bonyolult. Egy-egy táblázat nem kezdődhet szóközökkel és tabulátorokkal, mert az azonnal meglátszik. Amikor a főoldalamat betöltöttem a WYSIWYG szerkesztőbe, hogy ott szerkesszem a html kódot, mentés után teljesen szétesett az oldalam. Nagyon nagy munka volt visszaállítani! Okuljatok az esetemből, és ha használtok táblázatokat vagy bonyolult elemeket az oldalatokon, ezt a gombot nyomjátok meg a forráskód szerkesztésére:

(megj: A WYSIWYG szerkesztő megjelenésekor is találunk html kódok feliratot, de azt csak akkor tudjuk megfelelően használni, ha a vizuális felületen semmit nem nyomunk meg és még véletlenül sem mentjük el a munkánkat!)
Az üzenetet szerkesztette Evia - Vasárnap, 2011.07.24, 14:06
raziel70
Üzenetek: 1083
Hírnév: 50

Üzenet # 3 | 14:08
Kedves Evia!
Köszönöm szépen mindenki nevében, hogy megosztottad a személyes tapasztalatodat!
Sajnos a uCozos WYSIWYG tényleg nem túl jó "profi" kódok létrehozására. Erről szól a leírásom utolsó blokkja is. (De miért nem jó a uCoz rendszerben megtalálható WYSIWYG szerkesztő?)

Ha valaki olyan kódot szeretne használni az oldalai között, amik tartalmaznak html, head és body TAGeket, Én mindenképp azt javaslom, hogy ilyen esetben készítse el egy windowsra (Linuxra) telepíthető html szerkesztőben, vagy az online szerkesztőmmel, majd azt a kódot másolja be az adott oldalba.
De ebben az esetben nagyon fontos, hogy a beállításokban a html szerkesztőt kell elsődlegesnek beállítani, mert ha megnynítod az adott oldalt szerkesztésre és a WYSIWYG szerkesztő az elsődleges, akkor a kódnak lőttek ha ismételten mentesz!
Én így használom nagyon rég óta az oldalamat, mivel rengeteg olyan javascriptet használok, amiknek szükséges a head szekció, vagyis egy teljes html kód.
Ha a uCozos vizuális szerkesztővel megnyitnék egy ilyen oldalt, majd elmenteném (akár módosítás nélkül is), akkor a vizuális szerkesztő törölné a html szerkezetet és csak a body szekció tartalmát tartaná meg.
Javaslatom "külső" html szerkesztőkre és az online szerkesztőre a fenti leírásban található.
Smiley
Üzenetek: 2
Hírnév: 0

Üzenet # 4 | 15:08
Sziasztok! Nekem olyan problémám lenne ezzel a WYSIWYG HTML-editor-al, hogy szerkesztettem és egy módosítás után eltűnt a módosítás gomb! Ha a kódot nézem akkor valamiért beépült oda a sorok végére és olyan mintha az oldal része lenne, roppant bosszantó mert szétesett az egyik oldal és amit addig bevittem az el is tűnt, ezzel mit lehet kezdeni vagy mit csináljak vele?
Válaszokat Köszönöm előre is!
raziel70
Üzenetek: 1083
Hírnév: 50

Üzenet # 5 | 23:36
Smiley, használj gépedre telepített html szerkesztőt és a forráskódot másold be az oldaladra.
Legolexicon
Üzenetek: 17
Hírnév: 2

Üzenet # 6 | 10:27
Helló!
raziel70, ha már a szerkesztőknél tartunk, megkérdezhetem, hogy a Webmester shop weboldaladat is ilyen szerkesztőben készítetted, vagy kész sablont szereztél? smile
Smiley
Üzenetek: 2
Hírnév: 0

Üzenet # 7 | 10:44
@raziel70 ! Nincs ilyen oldalam amit fent emlitettél, egyébként ezzel szoktam dolgozni de már drupal szerkesztőt tanulom sokkal jobb és olosabb smile
Spiritus
Üzenetek: 1
Hírnév: 0

Üzenet # 8 | 07:45
Sziasztok!
hoztam eggy saját websablont.
itt a kép róla: http://kepfeltoltes.hu/view/120829/spiritus_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

letöltési link : http://data.hu/get/5503019/Spiritus.rar
vmarci21
A fórum moderátora
Üzenetek: 951
Hírnév: 52

Üzenet # 9 | 10:13
Spiritus,
Ez szerintem nem ebbe a témába való!!

megj.:
ha a sablon uCoz kompatibilis, akkor megoszthatnád a vmdesign.ucoz.hu -n!!

Partner és főmoderátor.

Kérdezés előtt használd a keresőt és a linktárat!
into.hu! | VideoRemote
Admin6568
Üzenetek: 1
Hírnév: 0

Üzenet # 10 | 14:18
Sziasztok telepítettem a gépemre a Kompozer WYSIWIG editor .Az lenne a kérdésem , hogy a honlapomon így elvégzett mosdósításokat szeretnem közzé tenni. (Fájlok féltöltése távoli kiszolgálóra) akkor mi a teendőm ? Van erre mód?

Előre is köszönöm a valaszt .
zodo
Üzenetek: 1
Hírnév: 0

Üzenet # 11 | 11:50
Sziasztok!

Első honlapomat szeretném létrehozni a 891-es sablon használatával minden szakértelem nélkül.
Sajnos a fejléckép ami 7 részből áll, kifogott rajtam.

Oldalam http://psfs.ucoz.hu/ felső része jelenleg így néz ki az alábbi html kóddal:



Azt szeretném elérni hogy csak 1 db képből álljon a fejléc ami persze igazodik a oldal méreteihez.
Miként kellene átalakítanom a kódot hogy ez megvalósuljon?
uCoz közösség » A uCoz rendszer moduljai » Tartalmi modulok » Oldalszerkesztő » A WYSIWYG szerkesztő (Amit látsz azt kapod, avagy Weboldalak szerkesztése másképp)
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés: