Üzenet # 1 | 11:29
Egy weboldal minőségének egyik fontos tényezője a könnyen kezelhetőség, a használhatóság (usability). Egy ilyen weboldalon a látogató gyorsan és egyszerűen éri el azt, amiért a honlapra látogatott - például a kívánt információk megszerzése, vagy egy rendelés leadása. Egy "szétszórt" weboldalt a látogató gyorsan elhagy, és jobb erőforrások után kutat egy olyan weboldalon, mely jobban kezelhető.

Az oldalak használhatóságán ront: a rossz navigáció, az elrendezés bonyolult szerkezete, elemek helytelen elrendezése a honlapon, a reklámok nem megfelelő elhelyezése.

A használhatóság rontottsága magával hordozza a lejjebb csúszást a keresőmotorok keretén belül (pl. Google). Egy látogatót nagyon zavar az, ha a szöveg kellős közepén egy óriási reklám szakítja meg az olvasást. Vegyünk egy egyszerű példát a valóságból: épp egy filmet nézünk, és nagyon kellemetlen az, amikor épp a film legfeszültebb részén bejön egy reklám. Szerintem ezt senki sem szereti.

A weboldal könnyű használhatósága érdekében több tényezőre kell odafigyelni. Először is, a weboldalnak kell legyen egy logikus, világos felépítése, navigációs rendszere, egy intuitív felülete. Az összpontosítást a tartalomra kell fókuszálni, mivel a honlap azért van, hogy információt közöljön, ne reklámot, és egyéb zavaró dolgot. A reklámok nagy mértékben zavarják az olvasó tevékenységét a honlapon. Ne használj pop-up ablakokat, mert ezeket látva egy felhasználó azonnal kilép az oldalról, és soha többé nem tér vissza. A kötelező lájkolást/megosztást pedig felejtsd el. Én személy szerint, ahogy egy ilyen honlapot látok, az azonnal a "feketelistámra" kerül.


Ide kattintva még több ötletet találhatsz a honlapot kényelmesebbé, használhatóbbá tételéhez.

Ingyenes erőforrások uCoz-os honlapodra!

uCoz csapattag, 2013. október - 2017. szeptember.