Üzenet # 1 | 22:36


Előbbi cikkemben megmutattam a kezdő felhasználók számára, hogyan módosíthatjuk nagyjából egy weboldal külalakját. Az első cikk egy aprólékos leírás volt amely a külalakszerkesztéshez szükséges eszközöket mutatta be. Ma szeretnénk bemutatni a uCoz rendszer legkomplexebb részét - a Külalak vezérlését.

Milyen rész ez? Mire használható? Mit csinálhatok vele és milyen kódok működnek benne? Hogyan találhatom meg a megfelelő oldalt a módosításhoz? Mindezekre a kérdésekre a válasz, de további információk is ebben a cikkben rejtőzik! Mint mindig, kellemes olvasást kívánunk smile

Mi a Külalak vezérlése rész?


A Külalak vezérlése részt a Vezérlőpult főoldaláról lehet elérni. Ez a rész megnyitja a kaput a sablon-forráskódok világának útja fele. Minden amit a weboldaladon látsz - képek, színek, animációk - mind a Külalak vezérlése részben találhatóak, a rendszerkódok, a HTML és a CSS kíséretében. Első látásra mindezek ijesztőek lehetnek, de reméljük, hogy a cikk vége felé már mindenki érteni fogja a működését smile


Mi a szerepe mindegyik sablonnak?


  • Globális blokkok


A sablonok listájának legelső eleme a Globális blokkok halmaza. A rendszersablonok bizonyos globális blokkokkal rendelkeznek, mint például: A honlap felső része ($GLOBAL_AHEADER$), A honlap alsó része ($GLOBAL_BFOOTER$), Első container ($GLOBAL_CLEFTER$) és a Második container ($GLOBAL_DRIGHTER$).

Megjegyzés: a zárójelekben található az illető globális blokk alapértelmezett kódja, melyet a HTML sablonokban használhatunk, melynek eredményeképpen a globális blokk tartalma megjelenik abban a sablonban, ahová beillesztettük a globális blokk kódját.

A következő képernyőkép megmutatja, mely globális blokk, mit jelenít meg:



  • Oldalszerkesztő


Ez az első és egyben a legfontosabb modul, melyben egyéni sablont állíthatunk be az összes oldal számára, valamint 20 egyéni sablonnal rendelkező oldalt is szerkeszthetünk.

A kék színnel megjelölt A honlap oldalai sablon egy közös sablon, mely az összes - az Oldalszerkesztő modul által létrehozott - oldalra van alkalmazva.

Az összes többi sablon ebben a kategóriában az Oldalszerkesztő által létrehozott egyéni sablonnal rendelkező oldal sablonja - mely oldalaknál aktiválva van az Egyéni sablon felhasználása az oldal szerkesztéséhez opció. Az efféle oldalaknál beállíthatjuk, hogy ne tartalmazza a Honlap felső és alsó része, valamint az Első/Második container globális blokkokat.

  • Általános sablonok


Itt csak a stílusok sablonja - Stílusok táblázata (CSS) - sablon jelenik meg, ahol a weboldal elemeinek a stílusát módosíthatjuk: táblázatok, bizonyos részek, div-ek, űrlapelemek stb.

Itt található egy oktatóanyag a CSS-el kapcsolatban (angol nyelven).

  • Felhasználók


Az ebben a kategóriában található sablonok a következő oldalakért felelősek:
1) Felhasználók belépési oldala - /index/1
2) Felhasználók regisztrációs oldala - /index/3
3) A felhasználó saját oldala - /index/8
4) Privát üzenetek - /index/14
5) A felhasználók adatainak szerkesztése oldal - /index/11
6) A felhasználók listájának az oldala - /index/15-1
7) A felhasználó hozzászólási listájának oldala - /index/34-1
8) "Hozzáférés letiltva" oldal - Az összes olyan oldal, amelyhez az adott felhasználói csoport nem férhet hozzá.

A belépési, regisztrációs, és adatmódosítási űrlapok sablonja szürke színnel vannak jelölve.

  • Más modulok


A következőkben a sablonok listája csak a honlapon aktivált moduloktól függ. Vegyük példaként a Fotóalbumok modult, hogy lássuk, mely elem melyik sablonért felel. Ez a modul sok sablonnal rendelkezik, melyek kategóriákra vannak bontva, és mindegyik kategóriának külön színe van:



1. Azok a közös sablonok amelyek a modul összes oldalán megtalálhatóak. Ezek a fejezetek oldaláért (ha létrehoztál fejezeteket a modulban), a kategória oldalakért, az anyag és hozzászólásainak oldaláért stb. felelősek.

2. Bejegyzések kinézete. Ez a sablon a lista összes olyan bejegyzéséért felelős, amelyet egy kategória vagy a modul főoldalának megtekintésekor láthatsz.

3. A fotók pop-up ablakban történő megjelenése/Bejegyzések hozzáadásának űrlapja. Szürke színnel vannak jelölve azok a sablonok, melyek egy űrlapot tartalmaznak (pl. anyagok hozzáadásának/szerkesztésének oldala).

4. Stílusok táblázata (CSS). A teljes weboldal stílusfájlja mellett egyes uCoz sablonok, mint például a Fotóalbumok és a Webáruház egyéni CSS-el rendelkeznek.
Oldalak sablonjának szerkesztése - Mit? Hol? Hogyan?


Amikor megnyitod bármelyik sablon oldalát a Külalak vezérlése oldalról, a sablon forráskódját láthatod, a rendszerkódok listáját, melyek az adott sablonban működnek és sok más hasznos eszközt is. Az elemek sokasága egy picit összezavarhat smile Ezért meghívunk, hogy részletesen magyarázzuk el ezeket az elemeket:



1. Navigálás a sablonok közt. Segítségével könnyen válthatunk a sablonok közt az előző oldalra való visszatérés nélkül.

2. Eredeti sablon visszaállítása gomb. Ha hibáztál egy sablonban, bármikor visszaállíthatod azt, mégis azt javasoljuk, légy nagyon figyelmes. Ha egyéni sablont használsz, és sok módosítást hajtottál végre a sablonon, mindig legyen egy biztonsági mentésed, hogy ne veszítsd el a testreszabott szkripteket.

3. A sablonok módosításának módja. Átválthatsz az egyszerű vagy szintaxis-kiemeléses felület között. Az utóbbi esetében a kódok még tisztábban olvashatóak és még jobban érthetőek, bár nem mindegyik böngészőben jelennek meg megfelelően.

4. A sablon forráskódja. Itt látható a weboldalad egyik részének kódolt változata. A kód HTML elemeket és rendszerkódokat tartalmaz, melyekről később beszélünk. Ha idegen neked a HTML nyelv, javasoljuk, hogy tanulmányozd ezt az angol nyelvű HTML oktatóanyag-sorozatot.

5. Vizuális szerkesztő. Nem ajánljuk a vizuális szerkesztő használatát design-elemek módosításához - használata csak aprólékos módosításoknál ajánlott és azok számára, akik a weboldalszerkesztés első lépéseinél tartanak. A vizuális szerkesztő felülete hasonlít a Microsoft Office Word felületéhez, így a használata rendkívül egyszerű lehet.

6. Fájlkezelő. A gomb megnyomásával gyorsan megnyithatod azt a felületet, ahol a honlapodon levő összes fájl és mappa található. Ha szeretnél képet feltölteni, majd társítani azt egy sablonhoz, azt a gomb megnyomásával és a további lépések megtevésével könnyedén megteheted!

7. uCoz rendszerkódok. Ez a uCoz rendszer szabványos kódjainak listája, mely egy adott paramétert vagy információt jelölnek. Mindegyik sablonnak külön-külön van egy rendszerkód-listája, mely kódokat felhasználhatunk abban a bizonyos sablonban. Erről most fogunk részletesebben szót ejteni.
$RENDSZERKÓDOK$ és feltételes operátorok


A cikk leghasznosabb és leginformatívabb része ez. Ahogy az előbb is említettük, a rendszerkódok a Külalak vezérlése részben találhatóak, és mindegyik sablon más-más kódokkal rendelkezik.

Egy egyszerűbb formában, a $rendszerkódok$ olyan változók, amelyek adott dinamikus információt jelenítenek meg a sablonok keretében. Az összes uCoz rendszerkódot a $ (dollár) jellel ismerhetjük fel.

Mivelhogy többféle kódtípus van, vegyük szemre kategóriánként ezeket, és adjunk példát mindegyikre:

Kód-példaA kód típusaA kód használata
$COUNTER$, $POLL$ etc.ModulkódA kód HTML vagy JS elemeket tartalmaz. Ez személyre szabható a modulok keretében.
$GROUP_ID$, $USER_GENDER_ID$ etc.Numerikus feltételes kódA kód számokat vagy ID-ket jelenít meg felhasználótól/anyagtól függően.
$USER_AGENT$, $USER_AGENT_VER$ etc.Szöveges feltételes kódA kód külső tényezők hatására érkező értékeket jelenít meg. Például: a felhasználó böngészőjének és országának megállapítása.
$USER_LOGGED_IN$, $IS_NEW_PM$Zászló (jelző)A kód eredménye 1, ha az adott kritérium be van teljesítve, és 0 ha nincs beteljesítve.
$REGISTER_LINK$, $LOGIN_LINK$LinkEgy oldalhoz vezető link, mely csak egyes felhasználói-csoportoknál jelenik meg.
<?$RSTARS$('12','i.png','1','float')?>,

<?$LAST_AWARDS$('N')?>
Paraméteres kódokEgyes rendszerkódoknál az is megeshet, hogy paraméterezni is kell őket. A kód magyarázata a sablonok alatt minden esetben tartalmazza a paraméterek leírását is.


Modulkódok


Ezek olyan rendszerkódok, melyet egy adott információt jelenítenek meg az oldalon. Ezeket nem módosíthatjuk, de tartalmukat a Vezérlőpulton keresztül kezelni tudjuk a modul beállításainál.

Ebbe a csoportba tartoznak az informerek, kérdőívek, statisztika kódjai.



Amikor kérdőívet módosítasz, hozzáadsz vagy törölsz, automatikusan módosulni/törlődni fognak a kód keretében.

Numerikus feltételes kódok


A numerikus feltételes kódok szám formában történő információt jelenítenek meg, mely az anyagok vagy felhasználók közti ID-eltérést szemlélteti.

Például, ha adminisztrátorként lépsz be az oldaladra, a $GROUP_ID$ kód (beillesztve egy sablonba) a 4-es számot fogja megjeleníteni, a csoport ID-jának megfelelően, ahová tartozol. Az ID-k a Vezérlőpultban tekinthetőek meg:



A kódot feltételek megállapításához is használhatjuk, példánkban szeretnénk megjeleníteni egy információt az Adminisztrátorok csoport tagjai számára, például:

<?if($GROUP_ID$=’4’)?>Hello! Te admin vagy! :)<?else?>Sajnáljuk, nem vagy admin! :(<?endif?>


A kód az fogja megjeleníteni, hogy "Hello! Te egy admin vagy! :)" szöveget fogja megjeleníteni, ha adminisztrátorként vagy belépve az oldalra. Ellenkező esetben a következő szöveget jeleníti meg: "Sajnáljuk, nem vagy admin! :(".

Szöveges feltételes kódok


Ez a kódfajta hasonlít az előzőhöz, csak itt számok helyett a kód szöveget jelenít meg. Például, ha szeretnénk, hogy az Internet Explorer böngészőt használó felhasználóink számára a következő üzenet jelenjen meg: "A böngésződ túl régi :(", akkor a következő feltételt kell alkalmaznunk:

<?if($USER_AGENT$=’ie’)?>A böngésződ túl régi :(<?endif?>


Zászlók (jelzők)


Az ebben a kategóriába tartozó kódok fontos szerepet játszanak. Ezek egy bizonyos logikai állítást eredményeznek (hogy egy feltétel igaz-e vagy hamis). Például, a legismertebb kód az, amely megmutatja, hogy a felhasználó be van-e jelentkezve vagy sem.

<?if($USER_LOGGED_IN$)?>Be vagy lépve mint "$USERNAME$". Üdvözlünk!<?else?>Kérünk, lépj be.<?endif?>


Ha be vagy jelentkezve a "Be vagy lépve mint "$USERNAME$". Üdvözlünk!" üzenet jelenik meg. Ellenkező esetben a "Kérünk, lépj be." üzenet.

Link


A Link kód a linkek megjelenítését szolgálja egyes felhasználói csoportoknál. Ez a kód nemcsak a linket jeleníti meg, hanem egyben egy jelző is, ha a felhasználónak joga van-e hozzáférni a linkhez. Például, ha a Bejegyzés hozzáadása linket szeretnénk megjeleníteni a Honlap hírei modulhoz, úgy, hogy csak a közzétételi joggal rendelkező felhasználók férjenek hozzá a linkhez, a következő egyszerű kódot kell használnunk:

<?if($ADD_ENTRY_LINK$)?><a href="$ADD_ENTRY_LINK$">Bejegyzés hozzáadása</a><?endif?>


Paraméteres kódok


A paraméteres kódok segítségével a paraméterek módosításával a kód által eredményezett információt is módosíthatjuk. Például, a Fórum modul Bejegyzések kinézete sablonban elhelyezhetünk egy olyan kódot, mely a felhasználó legutóbbi kitüntetéseit mutatja. A kód segítségével 1-10 kitüntetést jeleníthetünk meg. A változó közvetlenül a kódban van alkalmazva:

<?$LAST_AWARDS>('3')?>


<?$LAST_AWARDS$('2')?>

Hogyan módosíthatom egy adott oldal külalakját?


Ez egy elég gyakran fellelhető kérdés. Ha egy modul csak 4-5 sablonnal rendelkezik, ez nem azt jelenti, hogy nem módosíthatod az oldalak külalakját!

Mindegyik uCoz rendszerben létrehozott weboldalban minden oldal egy egyéni URI ID-val rendelkezik. A feltételes operátorokat és ezt a paramétert felhasználva bizonyos kódokat vagy szöveget jeleníthetünk meg csak egy adott oldalon.

Vegyük példaként azt, hogy a weboldalunk Blog moduljának egyik kategóriájában - de csak egyikben - szeretnénk elhelyezni egy bannert.

1. Jelentkezzünk be honlapunkra adminisztrátorként.
2. Válasszuk az adminbar-ban a Szerkesztő menüt, majd az Oldal változóinak listája elemet.

3. Hozzuk létre a feltételt:

4. Vezérlőpult » Külalak vezérlése » Blog modulnál Archív anyagok oldala sablon, majd illesszük be a feltételt ahol a tartalmat látni szeretnénk. Ne felejtsd el elmenteni a változtatásokat.

Ennyi! Most a kívánt tartalom megjelenik a megadott kategóriában!

Megjegyzés: Ugyanez az eljárás a $PAGE_ID$ és $MODULE_ID$ kódok esetében is.

Mára ennyit! Köszönöm a figyelmet. Ha bármilyen kérdésed lenne ezzel kapcsolatban, kérdezz bátran itt ;)

Ingyenes erőforrások uCoz-os honlapodra!

uCoz csapattag, 2013. október - 2017. szeptember.