Üzenet # 1 | 10:32


Nem titok, hogy a uCoz csapata mindig is keményen harcolt a spam ellen a weboldalain: néhány éve bevezettük az azonnali ellenőrzését a kéretlen üzeneteknek, a spam hozzászólások szűrése bevezetésre került a Vendégkönyv modulban, valamint az aritmetikai CAPTCHA is bevezetésre került. Sajnos a spammerek mindig megtalálják a módot arra, hogy kikerüljék az ellenőrzést. Éppen ezért ma egy újabb lépést teszünk felhasználóink megvédésének érdekében!

A frissítés az összes szerveren elérhető.


Mielőtt elkezdenénk: az aritmetikai CAPTCHA továbbra is eléggé magas szintő védelmet nyújt, viszont lehetséges, hogy nem elegendő, amennyiben nagyobb hírnevű és magasabb látogatottságú oldalról van szó. Nincs min gondolkodni: az ilyen weboldalak mindig is a spam botok célpontja voltak, mindegy, hogy milyen tartalomkezelő rendszerről (CMS) van szó.

A következő CAPTCHA opciókat már tartalmazza a rendszer:



Mától kezdve a uCoz alapvető beállításai újabb captcha verziót tartalmaznak — a reCAPTCHA-t a Google-től. További információért látogass el a Google fejlesztők oldalára.



Dióhéjban


A reCAPTCHA egy, az egyesült államokbeli Carnegie Mellon Egyetem által kifejlesztett rendszer, mely megvédi a weboldalakat az automatizált robottámadásoktól. Ami kiemelkedővé teszi ezt a biztonsági kód típust a hagyományostól az, hogy nem egy alap, szöveges biztonsági kódot állít a felhasználó elé, amelyet manapság egy robot is könnyen megfejthet.
A legtöbb esetben a felhasználónak nem lesz szüksége megadnia semmilyen információt, mivel az általa lekért adatoknak megfelelően fogja a rendszer eldönteni, hogy valóban egy ember ül a gép előtt vagy sem. Habár, ha fennáll egy gyanús eset, a felhasználónak át kell esnie egy gyors tesztnek - pár kép elemzése vagy egy kérdés megválaszolása. Ez a művelet nem okozhat gondot az embereknek, de a robotok jelenleg nem képesek ezeket megoldani.



Egyéni API kulcsok


Alapértelmezés szerint, miután az új CAPTCHA típus van aktiválva, a rendszer kulcsai kerülnek felhasználásra. Amennyiben szükséges, beállíthatod sajátodat, melyet előzőleg szereztél meg a Google weboldalán. Mindezek mellett, a kulcsokat akkor kell meghatározni, amennyiben a honlaphoz csatolva van egy egyedi domain. Az API kulcsokat a honlapod Vezérlőpultjában (Vezérlőpult → Beállítások → Általános beállítások) megadott linken keresztül tudod megszerezni.



Kíváncsiak vagyunk arra, mit gondoltok az új CAPTCHA-ról. Készülj fel, mert sok frissítéssel jövünk még smile